9. huhtikuuta 2013

Nimiäiset



Wikipedia sanoo näin:"Nimiäiset eli nimenontajuhla on uskonnottomassa tapakulttuurissa lapsen nimenannon yhteydessä järjestettävä juhla. Tilaisuudessa lapsi esitellään suvulle ja perheystäville. Lapsen nimi julkistetaan mahdollisesti ensi kertaa.Nimiäiset ovat Suomessa kehittyneet alati kasvavan uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien joukon tarpeisiin. Lapsen vanhemmat päättävät hyvin vapaasti juhlan paikan ja tilanteen. Nimiäisiin saatetaan kutsua ulkopuolinen puhuja, tai puhuja voi olla sukulainen tai ystävä. Vuonna 2010 arviolta joka viides vauva saa nimensä uskonnottomasti.Nimenantojuhla voi mennä esimerkiksi seuraavasti: Lapsi puetaan juhlamekkoon. Juhlapuhuja, vanhemmat tai kummi pitää puheen. Äiti julkistaa lapsen nimen, ja isä laskee vauvan päähän kukkaseppeleen. Vieraat allekirjoittavat onnentoivotuksen lapselle. Lapselle voidaan myös istuttaa oma puu. Kahvitarjoilu ja pienet lahjat ovat yleisiä.



Nimiäiset eivät ole kastajaisia alempiarvoisempi tapahtuma, toisin kuin sukujen patriarkat ajattelevat.
Juhlien sisällön haaliminen kasaan ei ole mikään mahdottomuus kun rupeaa järjellä miettimään:
-tervetulomalja,
-puheita,
-lahjoja,
-kahvia,
-kakkua ja suolaisia ruokia,
-jokin perinne, kaikki löytyy ihan mistä tahansa muustakin kodinjuhlasta. Miksi juuri nimenantajaiset olisivat täysi mahdottomuus järjestäjää ilman kristillistä uskoa. Luulen että juhlissa viimeistään nämä pahankurisimmatkin niskurit huomaavat että haukkuivat taas vailla tietoa.

Ja onhan juhliin vielä aikaa tuollaiset 3-4kk mutta ei mulla muutakaan tekemistä ole hehe



Tälläinen on tämänhetkinen juhlaohjelma:

Tervetuliaismalja/ puhe
Nimen julkistus
-kummivalat
-malja vauvalle
-nimipuun istutus
Ruokailu
Lahjojen anto ja avaus

Laitan kutsujen mukana valmiin ohjelman mukaan, jotta vieraat tietävät mitä odottaa. Nimen julistukseen koitan keksiä omaperäisen tavan, mutta en mitään peliä tai muuta sekavaa.. Ihan vain hyvän puheen!
Ohjelman perässä vielä ajattelin ilmoittaa moneltako juhlien virallinen osuus päättyy, ja rantasaunan käyttö alkaa :3 Toivottavasti tosiaan tuo kesämökin käyttöoikeus ei muutu koska tilaisuus ei ole kristillinen.

Suku on joskus pahin.

Luin myös mahtavasta ideasta pyytää jokaista vierasta tuomaan jotain tähän vuoteen liittyvää tms. Eli vaikka päivän lehti, joku cd -levy tai vaikka kuva joista kerätään aikakapseli. Tuo aikakapseli annetaan lapselle aikuisiällä tarkasteltavaksi.

Kaikki vieraat eivät välttämättä tajua, kun tämä idea oli mun mielestä käytetty vähän..hmm.. pienemmässä seurassa. No eihän näihinkään pitäisi tulla kuin n. 40 vierasta ja oma perhe vie siitäkin jo sen kymmenen.


Erilailla juhlittuja nimiäisiä joissa näyttää olevan ihana tunnelma:







Minun järjestämilleni juhlille ei kukaan muu voi keksiä mitään normeja. Ymmärrän perinteet mutta toisaalta vihaan uusien asioiden pelon selittelyä sillä ettei niin ole aikaisemmin tehty. Usein käykin niin että kauniisti ja ilman kiirettä asiaan tutustuttamisella saadaan valittajilta silmät aukemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti